Weidegang met melkrobots vraagt om planning
1 april 2020
Er zijn vele redenen om te kiezen voor beweiding: betere klauwgezondheid, lagere voerkosten, een betere vetzuursamenstelling van de melk, een positieve beeldvorming voor de consument, … of gewoon omdat je het graag doet. Maar hoe combineer je weidegang en automatisch melken, zonder in te boeten aan productie-efficiëntie?
Plan van aanpak opstellen
Elk melkveebedrijf is natuurlijk anders, en is geen manier van beweiden die voor iedereen werkt. Om te weten welke aanpak het best bij jouw bedrijf past, moet je eerst nadenken over het volgende:
- Hoe groot is je huiskavel? Het aantal koeien per hectare bepaalt namelijk hoe intensief je kan gaan beweiden (wat betreft het aantal uren weidegang en de drogestof opname uit weidegras). Op basis hiervan beslis je ook in hoeveel percelen je de huiskavel kan indelen.
- Wat is voor jou het belangrijkst: een maximale grasopname (en bijgevolg een daling in de voerkosten) of een maximale melkproductie? Zie je weidegang als een manier om minder te moeten bijvoeren op stal, of wil je de koeien gewoon een buitenbeloop geven?
- Welke afstand moeten de koeien afleggen van de stal naar tot het verst gelegen perceel? Dit is best niet verder dan 1 km, anders zakt het aantal melkingen mogelijks te veel en wordt het moeilijk om koeien op te halen. Het kavelpad moet vlak zijn, vrij van scherpe steentjes of andere oneffenheden, en breed genoeg (3m voor 50 koeien; 4m voor 100 koeien; 5,5m voor 250 koeien [1]).
Foto: Met het AB(C)-beweidingsysteem worden de koeien via de selectiepoort naar het juiste perceel gestuurd. Koeien met melkpermissie worden terug naar de stal geleid.
Koeien naar binnen lokken
Eenmaal de koeien op de weide zijn, moeten ze ook gestimuleerd worden om voldoende vaak naar binnen te gaan voor het melken. Vers voer aan het voerhek kan een goede stimulans zijn, net als het vooruitzicht op een nieuw stuk gras.
Het “AB(C)-begrazingssysteem” met weideselectiepoort is een voorbeeld van dat laatste. In dit veelgebruikt beweidingssysteem wordt de huiskavel in 2 (AB) of 3 graslandblokken (ABC) verdeeld. Na een aantal uren krijgen de koeien toegang tot een nieuwe blok, maar hiervoor moeten ze wel eerst langs de robot passeren.
Water gebruik je beter niet als lokmiddel. Op droge, warme dagen lopen koeien anders het risico te weinig water binnen te krijgen, wat natuurlijk ook een weerslag heeft op de melkproductie. Je voorziet dus best ook drinkpunten op de wei, zeker als de wandelafstand naar de stal groter is dan 300m [2].
Met of zonder selectiepoort?
Is het nodig om te investeren in een weideselectiepoort? Dat hangt van het gekozen beweidingssysteem en van het aantal koeien af. Weidegang zonder selectiepoort is zeker mogelijk, maar dan is de robotbezetting best niet te hoog. Koeien hebben als kuddedier immers de neiging om in groep naar de stal terug te keren, en je wilt wachtrijen aan de robot natuurlijk zoveel mogelijk vermijden. Afhankelijk van het stalontwerp kan de melkrobot zelf gebruikt worden om koeien te selecteren voor weidegang.
Meer lezen? In de brochure “Robot & Weiden” van de Nederlandse Stichting Weidegang staan verschillende weideconcepten opgesomd waar je inspiratie uit kan putten.
Meer weten?
Stuur gerust een mailtje naar kistine@cowcoach.be!
Bronnen
[1] Pat Clarke (2016) Grazing Infrastructure. Teagasc Dairy Manual, Chapter 21: 115-124.
[2] Spörndly & Wredle (2005). Automatic milking and grazing— Effects of location of drinking water on water intake, milk yield, and cow behavior. Journal of Dairy Science, 88 (5): 1711 – 1722.