Internationale week voor verstandig antibioticumgebruik

Ieder jaar wordt er tussen 18-24 november wereldwijd even stilgestaan bij het belang van een correct antibioticumgebruik bij mens en dier om resistentie te vermijden. Er werd de laatste 10 jaar al veel vooruitgang geboekt in de Belgische veehouderij: zo daalde het totale antibioticagebruik maar liefst met 40%, en de kritisch belangrijke antibiotica zelfs met 70% [1].

Bij melkvee is de behandeling en preventie van mastitis de voornaamste reden om antibiotica te gebruiken [2]. Daar kunnen we dus de meeste winst boeken als we het antibioticumgebruik bij volwassen melkvee nog meer willen verlagen.

Vanuit dat opzicht organiseerde Cow Coach in samenwerking met Vetoquinol, Lely Center Brugge en het Europese DISARM-project een studiedag rond uiergezondheid. We waren te gast op het melkveebedrijf van Tom Van Nespen in Beveren. Tom schakelde bijna 2 jaar geleden over naar melkrobots, maar wist het tankmelkcelgetal min of meer stabiel te houden. Het totaal aantal gebruikte uiertubes voor de behandeling van mastitis daalde met 77%. In 2020 werden er slechts 5 koeien (in een kudde van 150) behandeld voor uierontsteking. 

In de video hieronder blikken we terug op de studiedag van 21 oktober.

Bronnen

[1] AMCRA Persbericht 18-11-2021: “Internationale week van de sensibilisering voor verstandig gebruik van antibiotica: Inspanningen en resultaten van de dierlijke sector binnen het ‘One Health’ perspectief”. 

[2] Stevens M., et al. 2016. Quantification of antimicrobial consumption in adult cattle on dairy herds in Flanders, Belgium, and associations with udder health, milk quality, and production performance. Journal of Dairy Science 99(3), P. 2118-2130.